Det danske cyberlandshold kommer på 4. pladsen til årets European CyberSecurity Challenge

10-årsjubilæet for EM i Cybersikkerhed har været det sværeste nogensinde - det tyder på, at Europa bliver bedre og bedre til cybersecurity. Ikke desto mindre placerer Danmark sig i top-fem for fjerde år i streg.

Det danske cyberlandshold
Oktober er EU's CyberSecurity måned, og kan man fejre det bedre end med EM i Cybersikkerhed, der i år havde 10-årsjubilæum. Over 30 nationer og 370 atleter i alderen 14-24 år deltog i år til EM i cybersikkerhed i Torino.Trods den store talentmasse præsterede det danske cyberlandhold sig til en imponerende 4. plads. Danmark blev dermed kun overgået af de betydeligt større lande Tyskland, Italien og Polen.  

Over to dage har Cyberlandsholdet dystet i de to kategorier ’jeopardy’ og ’attack/defense’. Jeopardy består af 30 puzzles indenfor områder som kryptografi, reverse engineering og hardware. I attack/defense udfordringen skal man angribe de andre holds computer, mens man forsvarer sin egen. I sidstnævnte kategori fik det danske landshold en 3. plads.

Ikke desto mindre havde holdet endnu højere forventninger til årets EM, da de helholdsvis i 2022 vandt guld og i 2023 bronze; men årets lette skuffelse har ikke gjort forventningerne lavere til næste års EM: "Men næste år er ambitionen, at vi bringer pokalen hjem til Danmark." Fortæller cyberlandsholdstræner Jens Myrup Pedersen, der er professor i cybersikkerhed ved Aalborg Universitet.

Det faktum, at Danmark er gået fra en 3. plads i 2023 til en fjerdeplads i 2024, er ikke et resultat af mindre talent, tværtimod stiger talentmassen og kompetenceniveauet i Europa. Thomas Flarup,  chef for Center for Cybersikkerhed, fortæller at: "Årets konkurrence viser, at flere og flere europæiske lande er blevet bedre til cybersikkerhed, og det er i sidste ende godt for hele Europa, hvor Danmarks dygtige unge vidner om, at vi er i trygge hænder i fremtiden."  

Malene Stidsen, chef for Industriens Fonds cybersikkerhedsprogram, stemmer i:
” En ting er den flotte 4. plads, noget andet er den helt afgørende værdi, som disse unge cybersikkerhedstalenter kan berige danske virksomheder og dansk konkurrenceevne med. Cybersikkerhed er allerede et af de vigtigste konkurrenceparametre, og i en tid hvor teknologi og digitalisering i den grad gør sit indtog i erhvervslivet, vil behov og efterspørgslen på disse talenter kun stige. Det skal vi levere på – og det kræver, at vi nu bruger denne succes til at vise de unge, hvor store muligheder en karriere inden for cybersikkerhed rummer. Igen, kæmpe tillykke til hele holdet”.

Cyberlandsholdets præstation kommer på baggrund af et samarbejde mellem en række europæiske organisationer, Happy42, Aalborg Universitet, IT-Universitetet i København, Syddansk Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Aarhus Universitet, Copenhagen Business School, Forsvarets Efterretningstjeneste, Center for Cybersikkerhed.

Danmark kan se frem til at afholde European Cyber Security Challenge i 2027.

Vil du blive klogere på cybersecurity?


Du kan læse mere om EM i Cyber Security her! 
De originale artikler, som denne er et sammendrag af, finder du på henholdsvis på ComputerWorld og Ritzau.
På Digital Skills and Jobs kan du finde gratis læringsmateriale om bl.a. cybersecurity, følg blot linket her.

Du kan måske ikke dyste med de dygtige cybersecurity atleter, men i oktober kan du gøre det næstbedste. Du kan deltage gratis i en af de 20 cyber-beredskabsøvelser der går under navnet, Hele Danmark øver. Læs mere her!  


EU funded project