3. december er international dag for personer med handicap (IDPD) 2024

Personer med handicap står over for betydelige hindringer når de skal erhverve digitale færdigheder, hvilket begrænser deres chancer for beskæftigelse og samfundsdeltagelse. I år er fokus for IDPD at fremme medbestemmelse blandt personer med handicap.

International Day of Persons with Disabilities
Siden 1992 har FN promoveret den internationale dag for personer med handicap for at øge bevidstheden om og forståelsen af handicaprelaterede problematikker. Den 3. december fremhæves  vigtigheden af at støtte personer med handicaps værdighed, rettigheder og trivsel. Dagen understreger også fordelene ved at inkludere personer med handicap i alle aspekter af samfundet - politisk, socialt, økonomisk og kulturelt. Hvert år fokuserer den på et specifikt tema, der behandler forskellige aspekter af handicap inklusion og -støtte.

2024-tema: Styrkelse af lederskabet hos personer med handicap med henblik på en inklusiv og bæredygtig fremtid

Temaet for 2024 fremhæver betydningen af at sætte personer med handicap i stand til at bane vejen for en mere inklusiv og bæredygtig fremtid. Mottoet "Nothing About Us Without Us" afspejler essensen af deltagelse, repræsentation og inklusion og understreger, at personer med handicap aktivt skal forme beslutninger, der påvirker deres liv. Dette års tema understreger den rolle, som lederskab af folk med handicap spiller i at fremme disse bestræbelser og sikre, at ingen lades i stikken på rejsen mod en mere inklusiv verden.

Digitale færdigheder med henblik på digital inklusion

Digitale færdigheder er afgørende på dagens arbejdsmarked, 92 % af stillingerne kræver digitale færdigheder. Personer med handicap står imidlertid over for betydelige hindringer for at erhverve disse færdigheder, hvilket begrænser deres chancer for beskæftigelse og samfundsdeltagelse. Kun 18 % af personer med handicap i EU gennemfører en videregående uddannelse sammenlignet med 39 % af den almindelige befolkning, og kun 64,3 % har internetadgang i hjemmet sammenlignet med 87,9 % af personer uden handicap. Arbejdsgivere fremhæver ofte digitale færdigheder som afgørende, men kun 52 % tilbyder uddannelse for at forbedre disse færdigheder, og endnu færre skræddersyr en sådan uddannelse til ansatte med handicap. Mange mangler også kendskab til offentlig støtte eller finansieringsmuligheder for at gøre arbejdspladserne mere inklusive. 

Digital inklusion kræver en fælles indsats. Arbejdsgiverne skal implementere tilgængelig digital træning og værktøjer som skærmlæserkompatibelt indhold og tastaturnavigation. Regeringer og politiske beslutningstagere skal prioritere finansiering og oplysningsinitiativer for at bygge bro over denne kløft. At sætte personer med handicap i stand til at tilegne sig de færdigheder, de har brug for, er ikke kun et skridt i retning af at fremme reel ligestilling, men også en stærk drivkraft for økonomisk vækst i en digitalt førende verden. Ved at sikre, at alle har adgang til muligheder for læring og udvikling, skaber vi et mere inklusivt samfund, hvor enkeltpersoner kan nå deres fulde potentiale, bidrage meningsfuldt og bidrage til at opbygge blomstrende, modstandsdygtige økonomier for fremtiden.

Læs mere her om vigtigheden af digital inklusion:

Ressourcer til dig der ønsker at gøre dit miljø mere digitalt inklusivt

EU funded project