Omgangstone og adfærd i Danmarks digitale fællesskaber

Analyse & Tal har sammen med TrygFonden undersøgt tusindvis af danske digitale grupper og hvad der i grunden finder sted dér

Analyse & Tal, et med egne ord 'kooperativt' analysebureau har i samarbejde med TrygFonden kortlagt Danmarks digitale fællesskaber på de sociale medier, primært Facebook. Her 'mødes' langt flertallet af den danske voksne befolktning (70 %) som medlemmer af en eller flere grupper, og fire ud af dem er aktive mindst ugenligt. Kortlægningen omfatter 9.000 Facebookgrupper og mere end 20.000 'digitale frivillige', der administrerer disse grupper.

Hvor vi ofte i den brede debat hører om de sociale medier som mødested for 'trolde' og den onde tone, dokumenterer analysen her, at det som samler så mange danskere fortsat er støtte og fællesskabet. Grupperne, som Analyse og tal kalder 'digitale medborgerhuse', fungerer som platforme for videndeling, støtte og rådgivning. Her kan man få hjælp til alt fra familiekonflikter til økonomiske udfordringer, og hele 11 % af voksne i Danmark er administratorer eller ordstyrere i en Facebookgruppe, hvilket viser et stort engagement i det digitale frivillige arbejde.

En mangfoldig og positivt indstillet frivilligsektor

I modsætning til tidligere tiders 'fysiske' forsamlingshuse giver det digitale format mulighed for at engagere nye grupper af frivillige, herunder personer på offentlig forsørgelse og dem med fysiske eller mentale udfordringer. Den primære motivation for de digitale frivillige er ønsket om at hjælpe andre og gøre en forskel i lokalsamfundet.De digitale medborgerhuse har en stor og positiv indflydelse på medlemmerne og den offentlige debat. Mange medlemmer føler sig mindre isolerede og får værdifuld støtte og vejledning.

Væsentligt er det samtidig, at grupperne i høj grad aktivt bidrager til mindre had og færre sproglige angreb sammenlignet med andre online-platforme.

Kortlægningen er dermed vigtig i den fortsatte samtale om hvordan digitale kanaler og fora er en vigtig del af det danske civilsamfund, båret ikke mindst af de digitale frivillige og deres kompetente, positive indsats. .

Yderligere information

Læs den fulde case om digitale frivillige.

Bag analysen står Mikkeline Thomsen, partner hos Analyse og tal, som er optaget af, hvordan vi påvirker hinanden i det digitale demokrati.

Læs mere om Analyse & Tal, der tæller dét, der er svært, kortlægger sociale fænomener og tendenser, måler på holdninger og adfærd og sætter tal på digitale og sociale bevægelser - alt i alt med et fokus på og en kærlighed til det store D i demokrati. 

EU funded project