SOSU Syd uddanner fremtidens eksperter i velfærdsteknologi
For at sikre digitale SOSU frontløbere, der kan være med til at understøtte den nødvendige omstilling til mere digital velfærd, har SOSU Syd sammen med fire sønderjyske kommuner udviklet Digi Tech-uddannelsen.
Digi Tech-uddannelsen har fokus på velfærdsteknologi, og dens potentiale til at understøtte livskvaliteten og selvbestemmelsen for borgere med forskellige behov. Den blev udviklet i 2019 i et tæt samarbejde mellem SOSU Syd og fire sønderjyske kommuner (Aabenraa, Haderslev, Sønderborg og Tønder) og er ved at blive bredt ud til andre dele af landet.
På Digi Tech bliver de færdiguddannede både digitale-, social- og sundhedsfaglige eksperter. Alle fagene på Digi Tech uddannelsen får nemlig en digital toning, og der er særligt fokus på velfærds- og læringsteknologi.
"Som social- og sundhedsskole har vi til opgave at medvirke til at løse de store rekrutteringsudfordringer, og derfor bliver vi nødt til at arbejde innovativt med at udvikle skolens uddannelser, så vi uddanner vores elever til fremtidens velfærdssamfund og arbejdsmarked." Fortæller SOSU Syd direktør, Lotte Dalegaard Pedersen.
Eleverne lærer at pitche ideer, udtænke digitale løsninger, arbejde innovativt samt at bevæge sig blandt robotter og digitale hjælpemidler i alt fra telemedicin, kunstig intelligens, virtual reality m.m.. Nogle af de færdiguddannede Digi Tech elever ender endda i specialoprettede stillinger med fokus på digitalisering og velfærdsteknologi.
Succesfuld integration af velfærdsteknologi, kræver kompetenceudvikling. Det er vigtigt at IT ikke ses som en separat disciplin, men som en samspils kompetence; IT-løsninger der skabes langt væk fra social- og sundhedsfaglig praksis vil have fejl og mangler, og hvis SOSU arbejdere ikke forstår en digital løsning, vil den sandsynligvis ikke blive brugt optimalt, hvis den overhoved bliver brugt. Derfor arbejder SOSU Syd for at bringe IT tættere på SOSU fagfeltet, og virksomhederne tættere på det offentlige.
Samspil med det private
En af de måder Digi Tech uddannelsen sikrer sig, at der undervises i de nyeste velfærdteknologier, er gennem tæt samarbejde med private aktører og deres produkter. De private virksomheder præsenterer deres ideer og produkter for eleverne, som derefter udfordrer virksomhederne med deres viden om praksis.
"Virksomhedernes produkter bliver bedre, vores elever bliver dygtigere, og når virksomhederne bruger skolen som "udstillingsvindue", er vores elever også altid opdateret på de nyeste teknologier, som de så kan tilbyde borgere og patienter, når de møder dem og deres udfordringer i deres praktikperiode, eller når de er færdiguddannede." Fortæller Lotte Dalegaard Pedersen.
Samspillet mellem SOSU Syd og virksomhederne skaber en synergi, der fremmer elevernes digitale kompetencer og forbereder dem på det digitale arbejdsmarked de kommer ud på, og samtidig giver dem mulighed for at forme de produkter de kommer til at bruge.
Læs interviewet med Lotte Dalegaard Pedersen, direktør på SOSU Syd her!
Læs mere om Digi Tech uddannelsen her!