Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2026-29

Ny strategi skal skabe rammerne for brugervenlige løsninger, klogt brug af data og teknologi, samt sikre at danske værdier beskyttes i en verden præget af store tech-virksomheder.

Ældre mand med pc på sofa
Den 11. juni 2025 blev den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi for 2026 til 2029 lanceret. Strategien skal skabe rammerne for en digital offentlig sektor med brugervenlige løsninger og klog brug af data og ny teknologi, så borgerne oplever en sammenhængende og intuitiv digital service – uden at gå på kompromis med tilliden, som 82% af befolkningen i 2024 havde til offentlige digitale løsninger. Samtidig skal danske værdier beskyttes i en global, digital verden præget af store tech-virksomheder.

Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi opgøres i 4 fokusområder og herunder 12 initiativer som parterne (staten, KL og Danske Regioner) vil gennemføre.

1. En brugervenlig digital offentlig sektor 

Borgerne skal mødes af intuitive digitale løsninger så alle borgere kan navigere i digitale løsninger enten alene eller med en hjælpende hånd. Dette skal bl.a. opnås vha. følgende 4 initiativer. 

  1. Styrket fokus på digital inklusion: Digital inklusion og enkle brugerforløb skal aktivt tænkes ind, når det offentlige udformer lovgivning og udvikler digitale løsninger.
  2. Udbredelse og udvikling af Digital Fuldmagt: Det skal være lettere for pårørende og støttepersoner med deres eget MitID at agere digitalt på vegne af andre på en tillidsfuld og sikker måde.
  3. Øget anvendelse af Digitalt Samtykke: Det skal være nemmere for borgere og offentlige myndigheder at afgive, indhente og håndtere samtykker og dermed lette de administrative opgaver.
  4. Borgerne skal opleve en mere sammenhængende offentlig sektor, der gør det lettere at være borger i det digitale Danmark. Derfor videreudvikles borger.dk med fokus på fortsat at være en troværdig indgang og kilde til information fra det offentlige.

2. En ansvarlig og værdiskabende anvendelse af ny teknologi

Danmark skal gå forrest i ansvarlig og værdiskabende brug af nye teknologier i den offentlige sektor og hermed frigøre mere tid til det vigtige til gavn for medarbejdere, borgere og virksomheder. Det skal ske ved:

  1. Digital assistent i det offentlige: Borgerne skal tilbydes en mere sammenhængende offentlig digital service, som i højere grad tager udgangspunkt i borgerens konkrete situation og behov. Borgerne skal kunne kommunikere med hele den offentlige sektor uden at navigere i komplekse systemer på tværs af myndigheder. Derfor igangsætter de fællesoffentlige parter et samarbejde for at undersøge potentialerne ved en AI-­baseret digital assistent. Gennem initiativet udvikles og afprøves en fælles digital arkitektur, principper og standarder.

3. Et sammenhængende digitalt fundament 


Sammenhængende digitale forløb i den offentlige sektor udfordres ofte af manglende datadeling på tværs af myndigheder, som kan skyldes forskelligartede datastandarder og usikkerhed om juridisk grundlag. Udbredelse af fælles infrastruktur og arkitektur skal skabe forudsætningerne for sammenhængende borgerforløb og bedre myndighedsdrift. 

Følgende initiativer skal styrke sammenhængen:

  1. Den Fællesoffentlige Digitale Arkitektur (FDA) skal videreudvikles for at understøtte bedre datadeling, genbrug af gode løsninger, efterlevelse af EU­-regulering og muligheden for at gribe nye teknologier.

  2. Som følge af en EU-­forordning forpligtes alle medlemsstater til at stille en digital identitetstegnebog til rådighed for borgerne, der tilbyder en ny og effektiv måde at udveksle informationer mellem borgere, offentlige myndigheder og virksomheder. Staten, kommunerne og regionerne vil samarbejde om at udnytte tegnebogens potentialer for at skabe værdi for borgere, myndigheder og virksomheder ved at sikre relevant indhold og mulighed for bevisudstedelse på tværs af områder i den offentlige sektor.

  3. Bedre borgerforløb på tværs af sektorer for borgere med en social indsats gennem datadeling og -udstilling. Borgerne skal opleve bedre sammenhæng i forløb, som går på tværs af den offentlige sektor; de skal ikke opleve at stå alene med koordineringsopgaven. Udvikling af bedre datadeling mellem myndigheder skal gøre det nemt for relevante medarbejdere at få overblik over vigtige oplysninger og igangsatte initiativer på tværs af fx psykiatri og kommunal støtte, så de kan hjælpe borgeren bedst muligt.

  4. Digital platform for bygge materialer og råstoffer skal gøre det lettere for offentlige bygherrer at designe nye byggerier baseret på genbrug og genanvendelse af materialer, der bliver tilgængelige fra eksisterende byggerier. Platformen vil muliggøre denne matchmaking ved at give indsigt i tilgængelige materialer i bygninger, der står over for ombygning eller nedrivning. 

  5. Digital systemisk samtænkning på affalds­ og jordområdet skal føre til ressource optimering og en effektiv cirkulær økonomi. Ved at sikre samspil mellem systemer, standardisering af data og fokuseret kvalitetssikring af data om jord samt bygge­ og anlægsaffald, kan effektiviteten i hele værdi kæden fremmes, og der kan skabes bedre sporbarhed og overblik. Det vil gøre det lettere at opdage svindel med analyser og prøvetagninger.

4. Øget digital suverænitet og digital udvikling i Europa - skal skabe rammer for ansvarlige og konkurrence dygtige digitale løsninger. 


Danmark bliver i stigende grad påvirket af globale strømninger inden for den digitale og teknologiske udvikling – blandt andet fra tech-giganter og deres forretningsmodeller. Det giver muligheder og udfordringer, som vi skal blive bedre til at navigere i og styre. 2 initiativer skal sikre konkurrence, ansvarlighed og øget suverænitet:

  1. Staten, kommunerne og regionerne skal styrke samarbejdet om implementering af EU-­retsakter på digitaliseringsområdet. Dette skal bidrage til, at implementering af EU­-regulering i en dansk kontekst sker så smidigt og hensigtsmæssigt som muligt for at sikre, at der skabes størst mulig værdi for borgere og virksomheder.

  2. På tværs af den danske offentlige sektor oplever man i stigende grad udfordringer med den voksende afhængighed af digitale tjenester og -infrastruktur fra få, meget store udenlandske virksomheder. De fællesoffentlige parter vil derfor analysere udvalgte myndigheders teknologivalg, fremme overblik over alternative udbydere og tjenester samt skabe øget markedspluralitet og konkurrence, der kan reducere leverandørafængighed, økonomiske sårbarheder og støtte myndighedernes  suverænitet over egne løsninger og data. Samtidig skal pilotforsøg i den offentlige sektor supplere arbejdet og bidrage med praktisk erfaringsopsamling på området med henblik på opfølgende aktiviteter.

Læs den fulde strategi her.

11. juni 2025
2026-29

 

EU funded project