Geiger — Cybersikkerhedsløsning for mikrovirksomheder og små virksomheder
Et EU-finansieret projekt, der hjælper Europas multinationale økonomi med at beskytte sig selv mod cyberhændelser.
Geiger er et projekt, der er udviklet for at støtte mikrovirksomheder og små virksomheder i Europa, som beskytter sig selv mod cyberhændelser. Ofte har mikrovirksomheder og små virksomheder meget begrænset erfaring med cybersikkerhed til at beskytte deres virksomhed, og mange af de cybersikkerhedsløsninger, der i øjeblikket findes på markedet, er rettet mod virksomheder med intern ekspertise. Dette EU-finansierede Horisont 2020-projekt, der forvaltes af University of Education Freiburg og University of Applied Science NorthWestern Schweiz, har til formål at afhjælpe denne mangel og støtte mikrovirksomheder og små og mellemstore virksomheder ved at tilbyde dem en værktøjskasse og et uddannelsesprogram, der er målrettet deres specifikke behov og ressourcer.
Hvad tilbyder projektet?
Den værktøjskasse, der er udviklet af projektet, "Geiger counter", er en software, der evaluerer MSSE's cybersikkerhedsrisiko og indeholder anbefalinger til forbedring af deres cybersikkerhed. Softwarens score, der er tilgængelig for Android, iPhone og Windows, er baseret på en vurdering af MSE's infrastruktur og deres ansattes viden om cybersikkerhed.
Uddannelsesprogrammet GEIGER er et standardiseret læringsprogram om cybersikkerhed og databeskyttelse. Læseplanen, der leveres af uddannelsesudbyderen, består af 4 landespecifikke pensum. Programmet består af 12 læringsværktøjer, herunder 4 læringsspil. Når programmet er afsluttet, kan deltagerne blive certificerede "sikkerhedsforkæmpere" og er derefter kvalificerede til at sikre cybersikkerheden i deres egne mikrovirksomheder og små virksomheder.
Både værktøjskassen og programmet blev udviklet ved hjælp af en socioteknologisk tilgang. Værktøjskassen omfatter f.eks. læringsmuligheder, der undervises i, og evaluerer MSE-medarbejdernes viden om cybersikkerhed. Uddannelsesprogrammet underviser i praktiske færdigheder og uddanner deltagerne i, hvordan de installerer og bruger GEIGER-værktøjskassen i deres virksomhed.
Hvem er projektets mål?
GEIGER har følgende modtagere:
- Personer, der arbejder i mikro- og små virksomheder (fra IT-lægfolk til personer, der ønsker at overtage ansvaret for cybersikkerhed, deres mikrovirksomheder og små virksomheder)
- Uddannelsesudbydere (f.eks. erhvervsskoler, erhvervssammenslutninger, universiteter. )
- IT-eksperter Udbydere af læringsværktøjer
Hvorfor er dette en god praksis?
Ifølge GEIGER er 99 % af alle europæiske virksomheder mikrovirksomheder og små virksomheder, men de overses ofte på cybersikkerhedsområdet. En af EU's prioriteter er cybersikkerhed, men de står ofte over for udfordringer med at gøre den tilgængelig for alle. Med den stigende digitalisering stiger sandsynligheden for cyberangreb mod virksomheder også — hvilket gør GEIGER endnu mere relevant for mikrovirksomheder og små virksomheder i hele Europa.
Geigers socioteknologiske tilgang skiller sig ud, da den har til formål at gøre værktøjskassen og programmet så sammenhængende som muligt for målgruppen. Konkret betyder dette, at projektet håndterer cybersikkerhedsrisici både ud fra et teknologisk synspunkt og ud fra den "menneskelige faktor". For at sikre, at projektet imødekommer behovene hos mikrovirksomheder og små virksomheder, som mange ikke har meget indgående viden om eller baggrund inden for cybersikkerhed, blev projektet udviklet af et konsortium bestående af internationale eksperter inden for cybersikkerhed og uddannelse samt små virksomheder. Som en brugervenlig og økonomisk overkommelig cybersikkerhedsløsning har projektet forpligtet sig til at sikre, at det er digitalt tilgængeligt og inklusivt for alle. Endelig har projektpartnerne i overensstemmelse med principperne om miljøbeskyttelse begrænset rejser mest muligt ved at afholde kurser og kurser online, når det er muligt.
Sigte mod langsigtede virkninger
I løbet af de to år af dette projekt er 398 personer blevet certificeret som "cybersikkerhedsforkæmpere", og 125 uddannelsesudbydere har forpligtet sig til at gennemføre GEIGER-uddannelsesprogrammer. Derudover blev der offentliggjort 18 videnskabelige dokumenter, herunder 8 tidsskrifter med stor gennemslagskraft. Samlet set har over 2,500 mikrovirksomheder og små virksomheder nydt godt af sikkerhedsforsvarerens uddannelse.
Projektet blev primært fordelt i pilotsagslandene: Rumænien, Schweiz, Nederlandene og Tyskland. I fremtiden er der planer om yderligere formidling i andre europæiske lande. I januar blev der oprettet en GEIGER Spin-off sammen med de tidligere konsortiepartnere for yderligere at udbrede værktøjskassen i hele Europa til mikrovirksomheder og små virksomheder og uddannelsesudbydere for at sikre langsigtede virkninger.