Knæk "senior-nødden" og kom foran konkurrenterne
Analyser viser, at Danmark i 2030 kommer til at mangle 200.000 it-specialister. Manglen er allerede akut, men alligevel kan it-folk over 55 år opleve, at det bliver sværere at få nyt job med alderen. Det er nu, nødden skal knækkes – og dem, der gør det først, vil opnå en klar konkurrencefordel, når knapheden på it-kompetencer spidser til.
Vi har svært ved at skaffe it-folk. Sådan lyder det ofte fra danske virksomheder i disse år. Den øgede digitalisering skaber et akut behov, og selvom mange unge mennesker har fået øjnene op for it-uddannelserne, og uddannelsessektoren gør en ihærdig indsats, rækker det ikke. Der er kamp om medarbejderne – og det bliver værre i de kommende år.
Ifølge EU får Europa i 2030 brug for 20 millioner it-specialister (itb). Det er mere end en fordobling af de 8,9 millioner, som medlemslandene beskæftiger nu. I en stærkt digitaliseret nation som Danmark vil problemet blive mindst lige så udtalt. I dag har vi cirka 160.000 it-specialister, og efter EU-tallene at dømme får vi brug for 200.000 mere. For bare tilnærmelsesvis at dække det behov får vi brug for at trække på al forhåndenværende arbejdskraft – ung som ældre.
Det gør vi ikke i tilstrækkelig grad i dag. Sidste år kom Beskæftigelsesministeriet med en analyse, som konkluderede, at seniorer på 55+ har markant sværere ved at finde ny beskæftigelse end alle andre aldersgrupper. Faktum er, at mens mange it-virksomheder kæmper om de unges gunst, oplever for mange it-seniorer, at det kan være svært at få et nyt job, hvis man bliver ledig.
Potentialet i "det grå guld" er blevet debatteret i mange år. Men nu har pandemi og krig skabt fornyet fokus på Europas konkurrenceevne og erhvervsliv. Lad os bruge det som springbræt til et opgør med den alderisme, der stadig i for høj grad præger både den offentlige og private sektor i Danmark – og ikke mindst it-branchen.
Justér jeres rekrutteringsmaskine
Vi kan jo begynde med at fjerne de mekanismer, som automatisk sender ansøgninger over i nej-bunken, så snart det konstateres, at en ansøger er ”senior”. Bruger I rekrutteringsfolk, så vurdér deres sorteringsproces kritisk. Beløn dem for aldersmæssig diversitet i stedet for det modsatte. Står I selv for udvælgelsen, bør der fra ledelsen udgå et strategisk krav om ikke at overse muligheder blandt ansøgere over 50 år. Alt tyder på, at det vil lønne sig i årene, der kommer.
Senior? Arj, dét har vi ikke råd til ...
Der hersker også en grundforestilling om, at seniorer automatisk er dyrere end yngre medarbejdere. Men hvem har sagt, at man absolut skal stige i løn hele livet? Mange seniorer har allerede opnået økonomisk tryghed og leder måske i lige så høj grad efter et balanceret og fornuftigt arbejdsliv? Måske varierende arbejdsopgaver eller øget fleksibilitet i form af arbejdsdage fra sommerhuset tæller lige så meget? Lad ikke fordommene råde – tag en åben, ærlig og realistisk diskussion af lønmulighederne i stedet for bare at sortere ældre kandidater fra.
Revidér jeres syn på kompetence
Nyuddannede it-folk kommer måske lige fra ITU eller DTU med færdigheder i de teknologier, som er oppe i tiden. AI, cybersikkerhed, cloud services etc. Det ser godt ud på CV'et og er let at kommunikere til potentielle arbejdsgivere - og vi har i dén grad brug for de kompetencer. Men it-kompetencer handler om mere end the latest & greatest. Fx kender erfarne it-folk også til mange af de menneskelige faktorer og det politiske spil, der kan have væsentlig betydning for it-projekter. Men disse kompetencer er sværere at beskrive og kan ikke læres med en 4-5 år på skolebænken. De er resultatet af mange års joberfaring og fortjener større opmærksomhed, end de ofte får i dag.
Seniorer kan altså sagtens efteruddanne sig
Det har selvfølgelig en naturlig logik at lede efter medarbejdere med præcis de faglige kvalifikationer, man står og mangler. Men hvad nu hvis den perfekte brik i puslespillet er tæt på umulig at få fat på? Hvad gør man så? Bliver ved med at lede? Opgiver søgningen? Eller skærper sin evne til at vurdere, hvad der skal til for at opkvalificere den arbejdskraft, som rent faktisk er inden for rækkevidde? Dygtige, jobhungrende seniorer er hverken dårligere eller mindre tilbøjelige til at efteruddanne sig end yngre kolleger. Måske en kort uddannelsesforløb kan gøre dem til netop den ressource, I står og mangler?
Har I råd til at give seniorer den kolde skulder?
2030 er lige om lidt, og hvis Europa ikke skal tabe yderligere terræn til USA og Kina i det globale it-kapløb, så er det nu, vi træder op på en større klinge. Blandt andet ved at blive bedre til at bringe seniorerne i spil. Dem, der først skifter fra at snakke om det grå guld til rent faktisk at samle det op, vil blive mindre ramt af den mangel på arbejdskraft, som lurer lige rundt om hjørnet. Heldigvis findes der allerede virksomheder, der forstår dette, og der er mange seniorer, der hver dag beviser deres værd inden for it. Lad os bruge dem som rollemodeller og inspiration til få knækket senior-nødden.
Læs artiklen i Børsen på linket her.