Digitaliseringsakademiet: Model for digitale kompetencer
Ny begrebsramme for statslige myndigheder i arbejdet med digitale kompetencer og dannelse af medarbejdere og ledere.
Model for digitale kompetencer er en begrebsramme og en inspiration til statslige myndigheders arbejde, med formålet at styrke de digitale kompetencer blandt medarbejdere og ledere i staten.
Modellen giver et fælles udgangspunkt og ståsted til hvor man starter med digitalisering og kompetencer og hvad digitale kompetencer er, når man arbejder i spændingsfeltet mellem it og forretning. Den indeholder ikke it-specialiserede eller teknologitunge kompetencer, men den indeholder kompetencer, som sætter medarbejdere og ledere i stand til at bringe deres egen faglighed i spil i en digital virkelighed.
Modellen giver samtidig et samlet overblik over, hvilke digitale kompetencer statslige myndigheder bør besidde for at have succes med digitalisering. Medarbejdere og ledere skal selvfølgelig ikke besidde samtlige af modellens 32 kompetencer, men alle kompetencerne bør være repræsenteret i organisationen som helhed.
Hvem henvender modellen sig til?
Modellen er for alle myndigheder uanset størrelse og ressortområde. Den er udviklet med henblik på at favne alle de medarbejdere og ledere i staten, som ikke har en formel uddannelse inden for it og digitalisering, men for hvem digitalisering er en del af deres opgaveløsning. Kompetencebehovet for den enkelte medarbejder afhænger af arbejdsopgaver, ansvars-, og fagområder, men også af f.eks. karriere- og erfaringsniveau.
Baggrund
Modellen for digitale kompetencer i staten opstod grundet et behov for nye kompetencer hos statslige ansatte. Den nye udvikling med digitalisering, især i de statslige arbejdspladser, lagde grund til Digitaliseringsakademiet, som kigger på hvilke behov der er for kompetenceudvikling i staten og derfra indkøber og udbyder kurser, der skal understøtte diverse sektioner i kompetencemodellen med et statsligt fokus. Hvor kompetencemodellen har fokus på hvad man som myndighed skal kunne, så fungerer kurserne som afsæt til hvad den individuelle medarbejder skal kunne. Modellen er udarbejdet på baggrund af en bred inddragelse, f.eks. har mere end 35 statslige myndigheder bidraget med input til og kvalificeret indholdet i modellen. Dertil er modellen udviklet med ekspertinterviews fra diverse organisationer med fokus på kompetencer. Den brede inddragelse har været afgørende for at sikre en repræsentativ model, der kan tage højde for diversiteten blandt arbejdsområderne hos myndighederne.
Læs mere om modellen for digitale kompetencer og arbejdet bag hos Digitaliseringsakademiet.
Her vil du også kunne læse om modellens opbygning og kigge nærmere på de 4 kompetencerområder.
Kompetencemodellen krydser landegrænser
Digitaliseringakademiets kompetencemodel har vakt interesse, både i Danmark men også i udlandet, hvor det danske arbejde med digital kompetenceudvikling hos statslige myndigheder og medarbejdere, har dannet grundlad for inspiration og også nye fortolkninger på kompetencemodellen. Særligt hos Digitaliseringsdirektoratet i Norge har man udviklet en tilsvarende model, med inspiration fra den danske, hvor konteksten er tilpasset norsk forvaltning og behov.