Rige muligheder for efter- og voksenuddannelse i Danmark

Et af de store mål for Europakommissionen og dermed hele de europæiske programmer Digital Skills & Jobs Coalition, Digital Decade m.fl., er at øge digitale færdigheder i den brede befolkning i det hele taget. På arbejdspladser overalt har vi samtidig brug for at flere bliver yderligere uddannet i it-relaterede discipliner.

I Danmark er der rige muligheder for at efter- eller voksenuddanne sig. Denne artikel giver en introduktion til muligheder for sådanne uddannelser - mere kan findes i UddannelsesGuiden (fra Børne- og Undervisningsministeriet).

Voksen- og efteruddannelsesmuligheder for it-professionelle udbydes over hele landet, på forskellige niveauer og uddannelsessteder. Nogle af disse uddannelser er (find links længere nede):

  • Akademiuddannelser, som er korte, erhvervsrettede uddannelser på niveau med en kort videregående uddannelse. Eksempler på akademiuddannelser er ledelse, informationsteknologi og innovation, product og produktion.
  • Erhvervsuddannelser for personer over 25 år (EUV), som er praktiske og målrettede uddannelser på niveau med en erhvervsfaglig uddannelse. Eksempler på erhvervsuddannelser er data og kommunikationsuddannelsen, digital media og webudvikler. 
  • Diplomuddannelser, som er videregående uddannelser på niveau med en bachelorgrad. Eksempler på diplomuddannelser er HD, ledelse og it. 
  • Masteruddannelser, som er videregående uddannelser på niveau med en kandidatgrad. Eksempler på masteruddannelser er it, teknologiledelse og intelligence and cyber studies. (En genvej mod en Masteruddannelse kan være datamatiker).

Der er forskellige forudsætninger man skal have for at optages på de forskellige uddannelser, såsom uddannelsesniveau og erhvervserfaring. For eksempel kræver en diplom at man har akademiniveau (eks. Datamatiker), en Master forudsætter diplom/bachelorniveau samt to års relevant erhvervserfaring.

Man kan med fordel bruge realkompetencevurdering, som er en metode til at få anerkendt ens kompetencer fra arbejde, fritid eller uformel læring, som en genvej til uddannelse.En realkompetencevurdering giver så at sige 'papir' på kompetencer man har opnået også andre steder end i skolen eller uddannelsessystemet. Det er uddannelsesstederne som står for realkompetencevurderingerner. Læs mere hos Voksenuddannelse.

Der gives en række tilskudsmuligheder for at få økonomisk støtte til at deltage i voksen- og efteruddannelse, såsom Statens Voksenuddannelsesstøtte (SVU) og Omstillingsfonden. Læs mere her.

Andre kilder til yderligere vejledning om offentlig efteruddannelse er voksenuddannelse.dk, fagforeninger eller hos de forskellige uddannelsesinstitutioner. Som led i UddannelsesGuiden tilbyder Børne- og Udannelsesministeriet hjælp til et 'tjek dit arbejdsliv'.

Links til uddannelser - eksempler

Master

It (Softwarekonstruktion, Sikkerhed, It-Ledelse, Arkitektur, Digital Transformation, Data Science)
Teknologiledelse
Intelligence and cyber studies (Offentlig og forsikring)
Datadrevet organisationsudvikling
Cyber Security and privacy
It-ledelse

Akademi
Ledelse
Informationsteknologi (Drift og vedligehold)
Innovation, produkt og produktion

Diplom

Digital konceptudvikling (e-handel og digital kommunikation)
It (Systemudvikling, programmering og sikkerhed)
It-sikkerhed (KEA)
It-sikkerhed (sikkerhedsspecialist)
Operation and supply chain management
Projektledelse (It)
Softwareudvikling Softwareudvikling (UCL)
Webudvikling HD (Ledelse, kontraktstyring m.fl)
Ledelse


Efteruddannelse for voksne (EUV)

Data og kommunikationsuddannelsen (Support og udvikling)
Digital media
Webudvikler